Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2019

Gösterim: 995

Google Kritik Bilgilerin Çalınmasını Engellemek İçin Yeni Bir Hizmet Başlattı

Sürekli olarak gerçekleşen birçok veri sızıntısı, kimlik bilgilerinin çalınması gibi siber güvenlik haberlerini okuyoruz. Bizler internette gezinirken bilgisayar korsanlarının kritik bilgilerimizi çalıp çalmadığını tespit etmemiz gittikçe zorlaşıyor. Neyse ki Google’ın bu konuda bir çözümü var. 5 Şubat ile birlikte Google, daha önce veri ihlaline bulaşmış olan herhangi bir web sitesinde kullanıcıyı uyarmak için tasarlanmış bir hizmet başlattı. İlk olarak Chrome’a tarayıcı uzantısı olarak gelen ve bu şekilde kullanıma sunulan yeni hizmet, kullanıcının herhangi bir siteye girdiği bilgileri otomatik olarak kendi özel veritabanıyla karşılaştırıyor ve buna göre uyarı veriyor. Kullanıcının kimlik bilgileri tehlikedeyse hemen şifrelerini değiştirmeleri için onları uyarıyor.

Google bunu yaparken kimlik bilgilerinizi veritabanında kontrol etmeden önce şifrelediğini bu yüzden Google’ın sizin bilgilerinizi görmediğini söyleyebiliriz. Veri ihlali ile ilişkili bilgileriniz veritabanında çıkarsa program bu şekilde sizi uyarıyor yani bir karşılaştırma yaptığını söyleyebiliriz tabii şifreleme yaparak.

Google bunların dışında, yazılımlarınızı güncel tutmayı ve her site için benzersiz şifreler kullanmayı öneriyor. Kullanıcılarının çeşitli güvenlik ipuçlarını takip etmelerini yani kendi güvenliklerini tam olarak sağlamalarını istiyor. İki faktörlü doğrulama sistemini kullanmanın kritik bilgilerin çalınmasını engellediğini, hayat kurtardığını belirtiyor.