Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2019

Gösterim: 1993

Maker ve iMac Laboratuvarlarımızın Açılışları Gerçekleştirildi

Bilgisayar Teknolojileri Bölümümüz tarafından hazırlanan ve proje koordinatörlüğünü Gönen Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Arucu’ nun yaptığı, proje ekibinde ise Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Ahmet Akkaya, Bilgisayar Teknolojileri Bölümü öğretim elemanı Öğr. Gör. Kadir Kesgin ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığında görev yapan Öğr. Gör. Süleyman Gökhan Taşkın’ nın oluşturduğu “Mesleki Eğitimde Endüstri 4.0 Dönüşümü” adlı Güney Marmara Kalkınma Ajansı(GMKA) projesi kapsamında kurulan “Maker Laboratuvarı” açıldı.

Gerçekleştirilen açılışa Balıkesir Milletvekilli Adil Çelik, Gönen Kaymakamlığına vekalet eden Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Gönen Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılman, il ve ilçe protokolü üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş dünyasının önemli isimleri, basın mensupları ve Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Alpaslan Serel ile Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş katıldı.

Yüksekokul Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Muhammet ARUCU “Okuyan, öğrenen, düşünen ve üreten bir neslin varlığı için bu açılışlarımız ve sonrasında alacağınız hizmetler bizler ve siz kıymetli öğrencilerimiz için çok değerli ve anlamlıdır. Yaşadığımız yüzyılın en önemli kavramlarından biri olan endüstriyel teknolojiler, gelişmiş ülkelerin eğitim politikaları arasında yer almış olup ve bu teknolojilere yatırım yapmaktadırlar. Bu yatırım sürecinde Endüstri 4.0 ile birlikte robotik kodlama, yapay zeka, nesnelerin interneti, malzeme işleme ve üretimi gibi kavramlar hayatımıza girmiştir. Bu gelişmeler hem yaşamımızı hem de iş yapış şekillerimizi değiştirmektedir. Güney Marmara Kalkınma Ajansı desteği ile yaptırdığımız ve bugün açılışını gerçekleştireceğimiz 80 m2 lik alana sahip Endüstri 4.0 temalı Maker Laboratuvarımızda 3D Baskı, Kodlama, Elektronik, Tasarım, Modelleme, Lazer ve Router işleme ekipmanları bulunmaktadır. Bu tür teknolojiye ve laboratuvarlara sahip ülkeler küresel ekonomide daha büyük pay almaktadırlar ve hatta dünya ekonomisinde söz sahibi olabilmektedirler. “Mesleki Eğitimde Endüstri 4.0 Dönüşümü” isimli projede eğitici, merak uyandırıcı ve heyecanlandırıcı ürünler ile öğrencilerin bu alanlarındaki ilgilerini güdülemek ve canlı tutmaktır. Teknoloji ile "kendin yap" anlamında gelen "Maker" kültürü dünyada hızla yayılan bir akım olarak bilinmektedir. Bu akımda bizde yer aldığımız için Rektörlüğümüze ve Güney Marmara Kalkınma Ajansına teşekkürlerimi sunarım. Açılışını yapacağımız diğer laboratuvarımız olan iMac Laboratuvarı ise hem grafiksel çalışmalar hem de kodlama için kullanılmaktadır. Geleceğimiz olan gençlerimiz eğitiminde teknolojiyi en iyi şekilde kullanması, ülkemizin gelişmesi ve büyümesi, diğer gelişmiş ülkelerle yarışabilmesi için önemlidir. Bu laboratuvar için de desteklerini esirgemeyen Sn. Rektörüm Prof. Dr. Süleyman Özdemir’e ayrıca teşekkürlerimi iletmek istiyorum” dedi.

Daha sonra sözü alan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, “Yüksekokulumuzda kurulan Maker Laboratuvarında, sanayinin dijitalleşmesinde gerekli olan robotik kodlama, nesnelerin interneti, tasarım, CNC işleme, modelleme ve programlama uygulamalarıyla öğrencilerin prototip ürünler üretmesi planlanmaktadır. Burada eğitim gören öğrencilere Endüstri 4.0 dönüşümüne uyumlu eğitimler vererek sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek, öğrencilerin istihdam edilebilirliğini artırmak ve piyasada rekabetçiliğin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır” dedi.

Programın devamında Balıkesir Milletvekilli Adil Çelik konuşma gerçekleştirdi. Çelik, “Üniversitemiz bizim için ve kentimiz için çok önemli. Bundan dolayı Üniversitemizden gelen davetlere programımız el verdiği ölçüde mutlaka katılmaya çalışıyoruz. Böyle güzel bir etkinlikte burada olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Milletvekillimiz Adil Çelik, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Kaymakamız Günhan Yazar, Gönen Belediyesi Başkan Yardımcımız Mehmet Yılman, MÜSİAD Bandırma Şubesi Başkanı Ali Şengül, Gönen Ak Parti İlçe Başkanı Merve Üncük İşgüden ve Yüksekokul Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Muhammet ARUCU tarafından “Maker Laboratuvarı” açılışı yapıldı.

Yüksekokul Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Muhammet ARUCU’ nun “Maker Laboratuvarı” nın genel olarak tanıtımını yapmasının ardından, Gaz ve Tesisatı Teknolojisi programı öğretim elemanı Öğr. Gör. Bülent GEDİK tarafından Lazer CNC Sistemi ile ahşap zemin üzerine üniversitemizin logosu işleme uygulaması yapıldı. Daha sonra Yüksekokulumuz Müdür Yardımcısı Ahmet AKKAYA tarafından iki adet Robot Kol ve iki adet ultrasonik sensör kullanılarak, 1. Robot Kola verilen Türk Bayrağını algılayıp diğer Robot Kola ileten ve Robot Kollar tarafından alınan Türk Bayrağı ile Üniversitemiz logosunun bulunduğu bayrağı izleyicilere sallayan bir gösteri gerçekleştirildi.

Maker Laboratuvarının açılışından sonra Rektörlüğümüzün tarafından kurulan donanımlı ve modern teknolojiye sahip iMac Laboratuvarımızın açılışı yapıldı. Yüksekokul Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Muhammet ARUCU, 30 adet Macintosh bilgisayardan oluşan laboratuvardaki bilgisayarların özelliklerinden bahsederek, bu laboratuvarda yapılacak grafiksel ve kodlama alanlarındaki uygulamaların önemine vurgu yaptı.